Bloemta

Bunta Bunmeerit

Bloemta’s wortels

 De wortels van Bloemta liggen in Jana’s wortels, mijn opvoeding en vooral bij  mijn moeder Bunta.  Als er iemand een Free Girl was, dan was zij het wel. Ze had zo’n pure blik, vol verwondering kon ze bijvoorbeeld naar bloemen kijken.
De laatste keer dat ik haar zag, bracht ik haar terug naar huis vanuit het ziekenhuis. Ze had net het nieuws te horen gekregen dat ze bestraald moest worden. Ik was helemaal aan het bekomen van het nieuws, tot zij zeer spontaan zei: ‘Kijk Jana, hoe mooi die bloem is!’. Mijn moeder  liep niet weg van de slechte dingen, maar kon tegelijk altijd de mooie dingen blijven zien.  

Er zat eindeloos veel onvoorwaardelijke liefde in haar, ze was er voor iedereen.

En toen stierf mijn moeder op 22/04/2021 en het voelde als een schop onder mijn kont om haar voorbeeld te gaan volgen.
Hoewel ik opgroeide in een individualistische maatschappij, zag ik door haar hoe het ook anders kon.

Met Bloemta wil ik de waarden van mijn moeder terugbrengen naar onze westerse wereld, waaronder het besef dat problemen meestal niet met quick fixes op te lossen zijn. Want de problemen die wij de dag van vandaag ervaren vinden hun oorsprong in diepgewortelde patronen en vereisen dus ook diepgewortelde oplossingen, die we niet meer kunnen zien omdat we te veel bezig zijn geluk na te streven in plaats van te beseffen dat geluk in onze wortels zit.

“Het gevoel van onvoorwaardelijke liefde heeft iedereen in zich”

Jammer genoeg zijn we ervan weggehaald door voorwaardelijke systemen. Ik ben ervan overtuigd dat elke organisatie, elke familie en  elk individu genoeg liefdevolle wortels heeft waar ze meer in mogen gaan geloven en meer voor mogen gaan staan. Alle voorwaardelijke wortels mogen we bedanken voor de bescherming en daarna loslaten zodat we stevig kunnen blijven staan in onze eigenheid. 

“Love should be a tree whose roots are deep in the earth, but whose branches extend into heaven” 

– Bertrand Russell –

Ik ben me ervan bewust dat onze (voor)ouders veel pijn en overtuigingen gedragen hebben om te kunnen overleven. Alleen hebben wij nu de keuze om deze pijn te blijven dragen of om het leven dat ze ons gegeven hebben effectief te leven. Ik geloof erin dat wanneer we onze eigen wortels gaan onderzoeken, we voldoende kiemen vinden waaruit we verder kunnen groeien. Ik ben daarom ook dankbaar dat mijn Vlaamse familieleden mij realiteitszin en de waarde achter gelijkwaardigheid mee hebben gegeven. Ze hebben laten zien dat je altijd goed mag doen, maar dat jouw grenzen ook belangrijk zijn om je eigenheid te kunnen bewaren. 

Dankzij de gastvrijheid van mijn Thaise familie heb ik gezien dat het leven ook bestaat uit dankbaarheid en vergevingsgezindheid. Op momenten dat ik onrecht wou bestrijden of de mooie dingen niet meer zag, was mijn moeder diegene die wou aantonen dat het ook liefdevoller kon. Mijn moeder heeft  gastvrijheid en onvoorwaardelijkheid een heel nieuwe dimensie gegeven.  Alleen had ik mijn Vlaamse familie nodig om te laten zien dat het niet ten koste van mezelf mocht gaan.

Zo maakten we de cirkel rond. Nu kan ik vanuit mijn kern in beweging komen.

Ik besef nu hoe mooi het is dat ik zowel oosterse als westerse waarden heb meegekregen en tegelijk besef ik ook dat de beschermingsmechanismes van mijn ouders mij lang hebben doen twijfelen aan mezelf.

En ik ben ervan overtuigd dat heel veel mensen twijfelen aan hun fundament, omdat het verborgen zit onder die meegekregen beschermlaag. Die beschermlaag die we nu te vaak zien als onze wortels, maar eigenlijk niet onze diepe wortels zijn. Mijn Vlaamse roots zal ik altijd eren door in de westerse wereld mijn naam met trots te dragen.

Met Bloemta wil ik ook mijn Thaise roots eren, want Bunta was een mama voor iedereen. Ik geloof oprecht dat vooruitgang, doelen en deadlines veel makkelijker behaald worden als mensen zich gehoord en gezien voelen.

Ik wil dus dat Bloemta diezelfde warmte en geborgenheid biedt.

Met Bloemta laat ik jou meegroeien, bloeien en floreren.

Hier vind je je wortels en jouw eigen unieke knop weer terug. En laten we dan vooral genieten van elkaars shine, precies zoals mijn moeder kon genieten van het zien van een (andere) prachtige bloem in de tuin.

Het gevoel van fierheid, schoonheid en blijheid dat mijn moeder kreeg elke keer dat ze een mooie bloem zag, dat gevoel wil ik in de wereld terugzien wanneer we zien dat iemand floreert. Geen jaloezie, achterklap of misgunning, maar gedeelde blijheid en wederzijdse aanmoediging.

Bloemta
Aardingstraject Bloemta

Jezelf en anderen de shine gunnen

 Dat is waar BLOEM in bloemta voor staat. Jezelf en anderen helpen om hiervoor te gaan staan en erin te geloven. 

Aardingstraject Bloemta

En dan is er de TA in Bloemta.

 TA staat voor transactionele analyse, waarbij systemische en communicatieve principes bij elkaar komen. Ik heb daarnaast nog enkele methodieken die ik graag verweef met het TA gedachtengoed, waardoor er een geheel eigen BLOEMTA -methode ontstaat waarbij onvoorwaardelijke liefde, emoties, communicatie en systemen op elkaar afgestemd worden. 

 To care for those who once cared for us is one of the highest honors

– Tia Walker –

Binnen Bloemta verbind ik

Aardingstraject Bloemta

De oosterse en westerse wereld

Aardingstraject Bloemta

Groei met mildheid

Aardingstraject Bloemta

Vrouwelijke en mannelijke energie

Aardingstraject Bloemta

Het verleden met de toekomst

Aardingstraject Bloemta

Theorie met praktijk

Aardingstraject Bloemta

Mezelf met jou

Aardingstraject Bloemta

Rationele kaders met de emotionele werkelijkheid

Aardingstraject Bloemta

Mensen met zichzelf en de ander